SKUPINSKA TERAPIJA

 

Skupinska terapija

Pri skupinski terapiji je prav tako pomembno zaupanje. Člani skupine se posebej zavežejo, da o dogajanju na skupini ne bodo govorili izven skupine. Skupina se sestaja ob točno določenih terminih. Lahko je sestavljena iz posameznikov ali pa iz parov. Včasih kdo hodi najprej na individualno terapijo. Možna je tudi kombinacija obojega.

Skupina ima svoj proces. V prvem delu so teme, ki jih iznašajo člani skupine bolj splošne, prisotni so rituali, ki jih uporabljamo v splošni kulturi. Gradi se mreža povezav, stopnja zaupanja in varnosti se počasi povečuje. Skupina lahko daje v prvi fazi vtis kaosa. Ko se vzpostavi delovni proces, se teme poglobijo in postanejo osebne. S težkimi izkušnjami je priporočljivo počakati do te faze. Če skupina pride do te fazi, ponudi posamezniko možnost, da v varnem okolju, ob podpori cele skupine ljudi spregovori o travmatičnih izkušnjah. Moč skupine je v tem da se posameznik zave, da ni sam, ampak da je del nečesa večjega od sebe. Skupina lahko vlije posamezniku upanje in pogum. Izziv skupine pa je ta, da si moraš „izboriti“ svoj prostor. Pozornost terapevta se deli na vse člane bolj ali manj enakovredno.

Če je skupina časovno omejena, je zadnja faza poslavljanje. Tukaj se ponavadi odprejo teme slovesa in izgub, ki smo dali skoz v življenju. Stiske v smislu, kaj bo potem, ko ne bo podpore skupine. Ganjenost in hvaležnost.

Področja kjer vam lahko pomagam

Odvisnost

Preberi več

Osamljenost

Preberi več

Depresija

Preberi več

Žalost

Preberi več

Anksioznost

Preberi več

Težje življenske odločitve

Preberi več

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je psihoterapija?

Psihoterapija je terapija s pomočjo pogovora, poslušanja in prisotnosti. Poznamo več psihoterapevtskih šol in usmeritev. Pomembno je to, da jo izvaja nekdo, ki se je za svoje delo strokovno usposobil. Skupno vsem usmeritvam je iskrena želja, da človeku pomagamo in stojimo ob strani v njegovi situacija v kakršni je z vsemi strategijami, ki jih je skozi življenje razvil. Pomaga, da se ozavesti vzorce vedenja, kje in kako vstopamo v odnos, kje in kako ga prekinjamo, v kolikšni meri se zavedamo svojih potreb in na kakšen način jih uspemo zadovoljiti. Varno okolje nam pomaga uvajati spremembe in razrešiti tisto, zaradi česar smo se za terapijo odločili.

Koliko časa traja terapija?

Konec terapije običajno ni fiksno določen. Okvirni dogovori se sprejemajo na uvodnem srečanju. Čas trajanja je odvisen od ciljev terapije, ki si jih je zastavil klient. Terapija se običajno zaključi na željo klienta. Priporoča se še tri zaključna srečanja, da se proces pripelje do konca. To je lahko po nekaj tednih ali po nekaj letih. Terapevta se lahko tudi zamenja. Možno pa se je tudi ponovno vključiti k istemu terapevtu po tistem, ko je bila terapija že zaključena.

Kako je s plačevanjem?

Načeloma se plačuje sproti, na koncu terapevtske ure. Plača se z gotovino, lahko pa se dogovorimo za plačevanje preko nakazila.

Kdo se lahko vključi v psihoterapijo?

Vse odrasle osebe.
Ali se lahko v terapijo vključi tudi moj partner, prijateljica, mama, …? Partnerja lahko prideta na terapijo samo skupaj. Če eden od njiju že obiskuje terapije, se drugega naknadno ne vključuje. Terapevt je lojalen aktualnemu klientu in v tem primeru bi bil partner, ki se je vključil v neenaki poziciji oziroma bi se začelo rušiti zaupanje klienta do terapevta. Glede vključevanja ostalih ne priporočam, da si delijo terapevta, se pa o tem pogovarjamo in dogovarjamo sproti.

Ali bo kdo izvedel za to, da hodim k vam?

Ne. Za vsak terapevtskih odnos velja načelo molčečnosti in zaupnosti. Nihče ne bo in ne sme izvedeti, da ste točno vi, točno pri meni in to na terapiji. Dogovorimo se lahko tudi glede tega, če se pozdravimo ali pa »se ne poznamo«, če se naključno srečamo izven terapevtskih prostorov.

Kako poteka terapija?

Srečanje traja 50 minut. Temo izpostavi klient. V prvi fazi se povpraša, če je ostalo kaj ne izgovorjenega od zadnjič, kako se počutite danes, kaj se dogaja, s čim prihajate,… osrednji del je namenjen aktivnemu delu terapije, v smislu aktivnega poslušanja, polne prisotnosti, uporabi terapevtskih tehnik, … Zaključek terapije je namenjen stabilizaciji, umirjanju.

Stopimo v kontakt

Vprašajte ali rezervirajte sestanek spodaj.
V nujnih primerih se obrnite na osebnega zdravnika ali pokličite (01) 520-99-00.

040 395 587

karoli.barbara@gmail.com