ODVISNOST 

Odvisnost

Kemične substance, ki so del naše kulture, kot sta alkohol in tobak, pa tudi nedovoljene droge, zdravila na recept (pomirjevala, uspavala) ali pa protibolečinska zdravila, lahko povzročajo odvisnosti. To pomeni, da se snov vgradi v delovanje našega organizma, da potrebujemo čedalje večje doze za isti učinek in da razvijemo znake abstinenčne krize, če ostanemo brez nje. Znaki krize so nemir, nestrpnost, iskanje in hrepenenje po substanci, tresenje, potenje, motnje spanja, zelo hude bolečine, mravljinčenje po koži, občutek žarenja,… Odvisnosti se zdravijo v bolnišnici s pomočjo programa zdravljenja ter zdravil za lajšanje abstinenčne krize. Po opravljenem programu zdravljenja se priporoča, da ima posameznik še nekaj, kar mu pomagati ponovno vzpostaviti ravnovesje v življenju. Poseganje po kemični substancah ima vzrok. Lahko gre za nepredelane travme iz otroštva, lahko je šlo za lajšanje aktualnih stisk s kemičnimi substancami. Vse nepredelane stiske predstavljajo nevarnost za recidiv.

Odvisnost vpliva na celotno družino. Poškoduje odnose in posameznike. Breme starševske odvisnosti nosimo s sabo še potem, ko odrastemo.

Področja kjer vam lahko pomagam

Odvisnost

Preberi več

Osamljenost

Preberi več

Depresija

Preberi več

Žalost

Preberi več

Anksioznost

Preberi več

Težje življenske odločitve

Preberi več

Pogosto zastavljena vprašanja

Kakšne vrste odvisnosti poznamo?

Poznamo kemične in nekemične odvisnosti. Odvisnost lahko povzročajo alkohol, tobak, zdravila (za pomirjanje, za spanje, za lajšanje bolečin). Poznamo pa tudi motnje navad in nagibov med katere spada patološko hazardiranje.

Kdaj vem, da imam problem z odvisnostjo?

Oseba ponavadi ugotovi, da brez določene substance in navad ne zmore več funkcionirati. Določeno vedenje in snov prevzamev čedalje večji del življenja in pomembno vpliva na odnose in komunikacijo, ki jo imamo z ljudmi. Oseba postane nervozna, potna in nezbrana, če ne zavžije določene snovi. Običajno je okolje tisto, ki prvo opozori posameznika. Ponavadi traja to obdobje “opozarjanja” kar nekaj časa, preden se nekdo odloči za pomoč.

Kako zdravimo odvisnost?

Odvisnost od akohola, zdravil in drog v bolnišnici. Kasneje, po opravljenem programu, se zdravljenje nadaljuje ambulantno. Patološko hazardiranje se zdravi pri za to usposobljenem terapevtu. Prav tako odvisniško vedenje v spolnosti. Kajenje lahko opuatimo sami ali pa s pomočjo skupin izven uradnih ustanov. Za zdravljenje odvisnosti je pomembno predvsem odbobje prilagajanja na nov življenjski slog in utrjevanje le-tega. To je 5 let po opustitvi subsance. Najbolj kritično je prvo leto.

Kaj lahko sproži ponovno nagnenost k odvisnosti?

To, da v življenju nismo ničesar spremenili. Akutne stresne nepredvidljive situacije v primeru, da nimamo dovolj močne socialne mreže in notranje trdnosti.

Stopimo v kontakt

Vprašajte ali rezervirajte sestanek spodaj.
V nujnih primerih se obrnite na osebnega zdravnika ali pokličite (01) 520-99-00.

040 395 587

karoli.barbara@gmail.com