INDIVIDUALNA TERAPIJA

 

Individualna terapija

Namenjena je posameznikom. Srečanje traja okvirno 50 minut. Termin srečanja se dogovori vnaprej in predvidoma ostaja stalen. Spremeni se ga zaradi objektivnih okoliščin. Terapevtski pogovor poteka v zaupnem okolju. Zaupanje in občutek varnosti pomembno vplivata na potek terapije. Prav tako stalnost terapevtka in kontinuiranost procesa.

Prvi del ure je namenjen temu, da klient pride v stik s sabo, da se umiri, ima možnost, da pove kako se počuti tukaj in zdaj ter na kateri temi bi želel delati. V osrednjem delu se posvetiva temi, problemu, ki ga je izpostavil klient. Klientu omogoči, da posreduje svoje misli, predstave, ideje, mnenje, razmišljanje. Terapevt je priča, ga posluša, povprašuje, poskuša se uglasiti na to kar je bilo povedano in na to kar se dogaja tukaj in zdaj. Terapevtska situacija klientu omogoči tudi to, da izrazi svoja čustva (jezo, strah, žalost, veselje,…), da naredi most s preteklimi izkušnjami. Skupaj s terapevtom raziskujeta. Terapevt je tisti, ki nudi varno okolje, ki da priznanje, ki spodbuja. Terapevt pomaga klientu ohraniti stik s sabo tukaj in zdaj. Ura se zaključi z umirjanjem in pogovoru o počutju.

Cilje terapije si zastavi klient, terapevt mu ob tem stoji ob strani. Terapija lahko pomaga posamezniku, da pride v stik sam s sabo, da se zave svojih želja in potreb, da skozi varen odnos predela težke izkušnje in omili njihov čustven vpliv na sedanje življenje. Pomaga mu najti notranjo moč.

Področja kjer vam lahko pomagam

Odvisnost

Preberi več

Osamljenost

Preberi več

Depresija

Preberi več

Žalost

Preberi več

Anksioznost

Preberi več

Težje življenske odločitve

Preberi več

Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je psihoterapija?

Psihoterapija je terapija s pomočjo pogovora, poslušanja in prisotnosti. Poznamo več psihoterapevtskih šol in usmeritev. Pomembno je to, da jo izvaja nekdo, ki se je za svoje delo strokovno usposobil. Skupno vsem usmeritvam je iskrena želja, da človeku pomagamo in stojimo ob strani v njegovi situacija v kakršni je z vsemi strategijami, ki jih je skozi življenje razvil. Pomaga, da se ozavesti vzorce vedenja, kje in kako vstopamo v odnos, kje in kako ga prekinjamo, v kolikšni meri se zavedamo svojih potreb in na kakšen način jih uspemo zadovoljiti. Varno okolje nam pomaga uvajati spremembe in razrešiti tisto, zaradi česar smo se za terapijo odločili.

Koliko časa traja terapija?

Konec terapije običajno ni fiksno določen. Okvirni dogovori se sprejemajo na uvodnem srečanju. Čas trajanja je odvisen od ciljev terapije, ki si jih je zastavil klient. Terapija se običajno zaključi na željo klienta. Priporoča se še tri zaključna srečanja, da se proces pripelje do konca. To je lahko po nekaj tednih ali po nekaj letih. Terapevta se lahko tudi zamenja. Možno pa se je tudi ponovno vključiti k istemu terapevtu po tistem, ko je bila terapija že zaključena.

Kako je s plačevanjem?

Načeloma se plačuje sproti, na koncu terapevtske ure. Plača se z gotovino, lahko pa se dogovorimo za plačevanje preko nakazila.

Kdo se lahko vključi v psihoterapijo?

Vse odrasle osebe.
Ali se lahko v terapijo vključi tudi moj partner, prijateljica, mama, …? Partnerja lahko prideta na terapijo samo skupaj. Če eden od njiju že obiskuje terapije, se drugega naknadno ne vključuje. Terapevt je lojalen aktualnemu klientu in v tem primeru bi bil partner, ki se je vključil v neenaki poziciji oziroma bi se začelo rušiti zaupanje klienta do terapevta. Glede vključevanja ostalih ne priporočam, da si delijo terapevta, se pa o tem pogovarjamo in dogovarjamo sproti.

Ali bo kdo izvedel za to, da hodim k vam?

Ne. Za vsak terapevtskih odnos velja načelo molčečnosti in zaupnosti. Nihče ne bo in ne sme izvedeti, da ste točno vi, točno pri meni in to na terapiji. Dogovorimo se lahko tudi glede tega, če se pozdravimo ali pa »se ne poznamo«, če se naključno srečamo izven terapevtskih prostorov.

Kako poteka terapija?

Srečanje traja 50 minut. Temo izpostavi klient. V prvi fazi se povpraša, če je ostalo kaj ne izgovorjenega od zadnjič, kako se počutite danes, kaj se dogaja, s čim prihajate,… osrednji del je namenjen aktivnemu delu terapije, v smislu aktivnega poslušanja, polne prisotnosti, uporabi terapevtskih tehnik, … Zaključek terapije je namenjen stabilizaciji, umirjanju.

Stopimo v kontakt

Vprašajte ali rezervirajte sestanek spodaj.
V nujnih primerih se obrnite na osebnega zdravnika ali pokličite (01) 520-99-00.

040 395 587

karoli.barbara@gmail.com