DEPRESIJA

 

Depresija

Poznamo več vrst in stopenj depresije. Nastopa lahko v blagi obliki, pri kateri je dovolj psihoterapija. Lahko zahteva kombinacijo zdravljenja z zdravili in psihoterapije. Lahko, da bo nekdo potreboval bolnišnično zdravljenje. Depresija je lahko posledica čustvene in telesne izgorelosti. Značilna je za delovne in požrtvovalne ljudi. Za tiste, ki težijo k popolnosti in si naložijo preveč dolžnosti, preveč odgovornost, ali pa želijo vsako od nalog opraviti kot, da ne bi imeli še toliko drugih stvari. Včasih je življenje tisto, ki nas zasuje z dolžnosti, še posebej, če ne znamo, si ne upamo, ali ne smemo reči ne. Ponavadi opazimo, da smo od sebe zahtevali preveč takrat, ko se zlomimo.

Znaki depresije: pomanjkanje volje do življenja, pomanjkanje energije, temne in negativne misli, doživljanje ujetosti in brezizhodnosti, nemoč, spremenjen ritem spanja, spremenjena skrb za osebno higieno, spremenjen apetit.

Področja kjer vam lahko pomagam

Odvisnost

Preberi več

Osamljenost

Preberi več

Depresija

Preberi več

Žalost

Preberi več

Anksioznost

Preberi več

Težje življenske odločitve

Preberi več

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako prepoznam depresijo?

Ni nujno, da jo prepoznamo. Tisto kar opazimo je utrujenost. Čedalje manj zmoremo. Nimamo ne volje, ne energije, da bi vstali iz postelje. Za vsako najmanjše opravilo se moramo prisiliti, da ga zmoremo. Ne vidimo smisla, da bi se sploh za kaj trudili, ker verjamemo, da itak ne bo nič iz tega. Lahko nas bolijo mišice, kosti, telo. Spimo slabo, ali pa sploh ne. posledično smo še bolj utrujeni in brezvoljni. Od čustev nas lahko spremljajo potrtost, žalost, jeza, prepirljivost, otopelost.

Kako se izogibamo depresiji?

Depresija ni nekaj kar bi si mi sami s svojim trudom privlekli v svoje življenje. Ni nekaj čemur bi se lahko načrtno ognili. Vse kar lahko storimo je to, da negujemo ali ustvarimo socialno mrežo in da poskrbimo za ravnovesje v svojem življenju. Da, če se le da, opravljamo delo, ki nas veseli. Da poskušamo najti zadovoljstvo in smisel v svojem poklicu, kajti vsak poklic nudi neko korist družbi, niso pa vsi poklici isto cenjeni. Da poskrbimo za prosi čas. Da imamo urejen ritem spanja. Zmerno prehrano, kjer je več zdrave, kot nezdrave, vendar tudi nezdrava ne sme manjkati. Da držimo vnos alkohola na minimumu. Da najdemo čas za ljubezen. Da ne zanikamo težav in da kljub temu uspemo najti lepo v sebi in v drugih.

Kako poteka zdravljenje depresije?

Z zdravili, težje oblike v bonišničnem okolju, s psihoterapijo, s kreativnimi delavnicami. Pomemben je celosten pristop. To pomeni, da imanmo terapevta s katerim se lahko pogovarjamo o nas, o našem življenju, o naših stiskah, željah, potrebah. Zaupno osebo s katero lahko razvijemo pristen človeški odnos ter da počasi dodajamo gibanje. Telesu se lahko posvetimo s pomočjo gibalnih tehnik, meditacije skozi gib, izraznega plesa, ali pa vsaj skozi sprehode. Čustvom se lahko posvetimo v povezavi s telesom ali pa preko različnih kreativnih tehnik, s pomočjo glasbe, risanja, slikanja, ali zgolj izdelave kolaža.

Kakšni so simptomi depresije?

Pomanjkanje volje in smisla. Žalost, jok, jeza, prepirljivost, otopelost. Bolečine. Nespečnost. Spremenjen apetit. Spremenjene navade, umik iz socialnega okolja, spremenjena skrb za svoje telo in videz. Ne  zmoremo več običajnih zadolžitev.

Kaj povzroča depresijo?

Ni nujno in niti ni pomembno, da poznamo vzrok. Lahko, da smo nagnjeni k temu. Lahko gre za končno posledico izgorelosti. Lahko gre za reakcijo na težke življenjske sitruacije.

Stopimo v kontakt

Vprašajte ali rezervirajte sestanek spodaj.
V nujnih primerih se obrnite na osebnega zdravnika ali pokličite (01) 520-99-00.

040 395 587

karoli.barbara@gmail.com